På skrivbordet ligger något som heter "Tjänstepensionssnurran", som LK har fått i något reklamutskick. Vi tillhör de som är födda i mitten av 60-talet och på allvar verkligen borde se över våra kommande pensioner. Och samtidigt dem som bankerna och fondbolagen satsar stora pengar på för att vi ska byta våra nuvarande sparformer till några som är mycket bättre.
Åter till snurran. Den visar hur mycket man får i pension om man tjänar ett visst belopp vid en viss ålder. Så kan man snurra på den så att den passar ungefär med ålder och inkomst. Det lägsta beloppet man kan snurra in på är 24000 kr/mån. Men då förväntas man vara ca 30 år gammal. Snurrar jag till min ålder - ca 40 - så räknar de med att jag ska tjäna ca 26000 som lägst.
I ekonomiska program och artiklar skriver de om att man ska lägga undan så att man åtminstone har en månadslön på banken att ta av, utifall det skulle hända något oförutsett. De skriver också om småspararna som har kapital runt 50000 kr och uppåt på banken.
Jag får inte några reklamutskick om pensionssparande. LK får. Jag har inte blivit kallad till banken för att planera min pension och mitt pensionssparande. LK har blivit. Jag kan inte snurra in min ålder och lön på pensionssnurran. LK kan. Tillsammans kan vi ändå inte spara ihop till varsin månadslön på banken för oförutsedda händelser.
Jag tjänar idag 17000 kr/mån före skatt. Jag har ingen lön kvar i slutet av månaden. Däremot har jag väldigt mycket månad kvar i slutet av lönen... Det kanske är bäst för mig att inte nå pensionsålder. I'm better off dead.
I en artikel i DN för några dagar sedan kunde man läsa om en frustrerad statsminister som sade att människor inte hade tagit in hur mycket de faktiskt hade sänkt skatten. Om man nu inte märker av skattesänkningarna, kan det bero på att för "vanligt" folk är det en nollsummekonstruktion? Man sänker i en ända och höjer i en annan - summa sumarum: ingen effekt. Valfriheten att göra vad man vill med sin lön berör inte alla lönenivåer, eller?
Jag slutade jobba och började plugga när jag var 37. Jag ville göra något som intresserade mig och som jag tyckte var viktigt. Inspirerade andra i min omgivning till att göra likadant. IHM, Berghs, Handelshögskolan, ekonimilinjen på universitetet har visat sig vara smarta utbildningsinvesteringar. Däremot mina ämnen - sociologi och genusvetenskap - har inte gett samma utdelning.
Nej, jag är inte lönsam.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar